Καλωσόρισμα

Ως Διευθύντρια του Προγράμματος με τίτλο: «Προχωρημένη Αισθητική και Κοσμητολογία: Ανάπτυξη, Ποιοτικός Έλεγχος και Ασφάλεια νέων καλλυντικών προϊόντων» του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών έχω την ευχαρίστηση να σας ξεναγήσω στους ηλεκτρονικούς χώρους του.

Η Αισθητική και η Κοσμητολογία αποτελούν σημαντικά γνωστικά πεδία, τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον οικονομικό, αναπτυξιακό και παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετώπισε η χώρα μας, η πελατεία των εργαστηρίων αισθητικής δεν παρουσίασε κάμψη, ενδεχομένως διότι η παροχή υπηρεσιών Αισθητικής στη χώρα μας είναι υψηλού επιπέδου. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίου Αισθητικής έχουν μόνο οι απόφοιτοι των Τμημάτων Αισθητικής και Κοσμητολογίας των πρώην ΤΕΙ Αθήνας και ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πλέον της Κατεύθυνσης Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών με κατεύθυνση Αισθητική και Κοσμητολογία.
Θεωρήσαμε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη παροχής ακόμη υψηλότερου επιπέδου υπηρεσιών Αισθητικής σε όλους τους τομείς της δραστηριοποίησης της. Η Αισθητική ασκείται και σε χώρους θερμαλισμού -θαλασσοθεραπείας που αποτελούν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω της ανάπτυξης των ξενοδοχειακών μονάδων που προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες αλλά και των κέντρων θερμαλισμού-θαλασσοθεραπείας. Η πρόσφατη οικονομική κρίση ανάγκασε μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες να αναπτύξουν την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών που απαιτεί την ενασχόληση εξειδικευμένων σε αυτά τα αντικείμενα επιστημόνων υγείας.
Στα εργαστήρια Αισθητικής απευθύνονται οι άνθρωποι που στοχεύουν α) στη βελτίωση της εμφάνισής τους και β) στην αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων που προέρχονται από παθολογικά προβλήματα όπως παχυσαρκία και δασυτριχισμός. Η βαθύτερη γνώση των βιοχημικών μηχανισμών έναρξης και εμφάνισης αισθητικών προβλημάτων συνδεδεμένων με νοσήματα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την οριοθετημένη αντιμετώπιση από τον Αισθητικό και Κοσμητολόγο και τη συνεργασία με την κατάλληλη Ιατρική ειδικότητα.
Από την άλλη πλευρά, η ραγδαία εξέλιξη στο διεθνή και εθνικό χώρο της Κοσμητολογίας τόσο στην ανάπτυξη νέων βιοδραστικών συστατικών λαμβανομένων από τη φύση ή συνθετικά παραχθέντων και η ενσωμάτωσή τους σε καινοτόμες φόρμουλες καθιστά αναγκαία την εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού της Ελληνικής Βιομηχανίας στα πεδία αυτά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχει δημοσιεύσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Καλλυντικών (Cosmetics Europe) ο τζίρος στην καλλυντική βιομηχανία για το 2015 ανέρχονταν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 74 δισεκατομμύρια ευρώ (bneuros), στις ΗΠΑ 62 bneuros, στη Ρωσία 41 bneuros και στη Βραζιλία 23 bneuros. Στην Ευρωπαϊκή καλλυντική βιομηχανία απασχολούνταν 1.700.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2.600επιστήμονες, ενώ στις επιστήμες υγείας φοιτούσαν 514.000 φοιτητές.
Η διαρκής αναπροσαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας με την εξέλιξη των μηχανογραφικών συστημάτων καταχώρησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε νέου καλλυντικού προϊόντος και δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα μηχανογραφικά συστήματα από κάθε εταιρεία κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστά αναγκαία την εξοικείωση των επιστημόνων που απασχολούνται στο χώρο της Βιομηχανίας καλλυντικών με τα συστήματα αυτά.
Η ταχύτατη πρόοδος στον Τομέα Ενόργανης Ανάλυσης με συνεπακόλουθο την ανάπτυξη διαρκώς των καινούργιων τεχνικών LC-MS, LC-MS-MS, για την ανάλυση και τη διασφάλιση ποιότητας παραγωγής καλλυντικών προϊόντων -ανίχνευση τοξικών προσμίξεων- και η θέσπιση ακόμη πιο αυστηρών κανόνων για τις μελέτες αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των καλλυντικών απαιτούν εντατικοποίηση της αντίστοιχης επιστημονικής και επαγγελματικής δραστηριότητας των επιστημόνων της Βιομηχανίας Καλλυντικών που ασχολούνται στα πεδία αυτά.
Το Π.Μ.Σ. επιθυμεί να εφοδιάσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/-τριες με τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό επιστημονικής γνώσης και εφαρμοσμένης επιστημονικής πρακτικής μέσα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που καλλιεργεί τη διεπιστημονική και επιστημολογικά πολύπλευρη αναζήτηση νέας γνώσης.
Το Πρόγραμμα μας ανήκει στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, οι εργαστηριακές ασκήσεις-ασκήσεις πράξης καθώς και οι ερευνητικές εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών εκπονούνται στο Εργαστήριο Χημείας-Βιοχημείας-Κοσμητολογίας (https://chembiochemcosm.uniwa.gr/) που ανήκει στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών και το Εργαστήριο Δερματολογίας – Αισθητικής – Εφαρμογών Laser (https://lablad.uniwa.gr/)που ανήκει στον Τομέα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, του ιδίου Τμήματος.
Στο Πρόγραμμα διδάσκουν Καθηγητές του Τομέα Αισθητικής και Κοσμητολογίας και του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές από άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και ερευνητικά ιδρύματα.
Στους φοιτητές του Π.Μ.Σ., προσφέρονται γνώσεις συνδεδεμένες με την έρευνα που διεξάγεται και στα δυο Εργαστήρια. Οι φοιτητές/-τριες, κατόπιν επιλογής τους μπορούν να συμμετέχουν σε ερευνητικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε εθνικά και διεθνή συνέδρια με παράλληλες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
Τέλος, το Πρόγραμμά μας εντάσσεται στις διαδικασίες διαρκούς αξιολόγησης βάσει του σχεδίου που έχει καταρτιστεί από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΘΑΑΕ) και τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Ιδρύματος.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας,
Aθανασία Βαρβαρέσου
Διευθύντρια του ΠΜΣ
Καθηγήτρια
Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής